сряда, ноември 29, 2006

Алгоритъм

Чудна работа ... откъде произлиза думата algorithm?

До 1957 думата не присъства в Webster's New World Dictionary. Там обаче отдавна се намира древната дума algorism, която означава да извършваш аритметика с арабски числа. Много ми стана смешно едно от предположенията за произхода на тази дума: комбинацията от algiros (painful, болезнен) и arithmos (number, число). Накрая, математическите историци намират истинския произход на думата: идва от името на известен арабски автор Abu Ja'far Mohammed ibn Musa al-Khowarizmi, на английски "Father of Ja'far, Mohammed, son of Moses, native of Khowarizm".

Al-Khowarizmi е автор на книгата Kitab al jabr w'al-muqabala - "Rules of restoration and reduction" от името на която прозлиза думата "алгебра".

Та се чудя, арабите са били доста грамотни хора (да не си помисли човек даже гениални) около 9-10 век след новата ера - какво се е случило с тях след това?

Много съм зле с историята, но някой ден ми се ще да разбера.

Тези неща ги намерих в "The art of computer programming" на Donald Knuth.

2 коментара:

NedkoIvanov каза...

мога да те светна по въпроса...
цялата работа е доста тъжна...
Навремето арабите са имали яка наука.. много яка, университети, проучвания и т.н. това разбира се е била прекалено светска насоченост за радикално настроената част от тяхното общество. С течение на времето мюсюлманските теолози налагат нови схващания за нещата, налагат гонения, изгаряния на книги. Всичко това се базира на Корана.
Когато те завладяват Испания през 8-9 век имат яка наука, редуват се един добър халиф, няколко радикални, един добър, няколко радикални...
Един ден правят голямата грешка да атакуват засилващите се християни на север. Съответно биват отнесени. На халифа бива позволено да се оттегли в Мароко, където е ослепен от тамошните талибани... отпуснах се да пиша много, та to make long story short цивилизацията им в Испания (тогавашният халифат се е простирал на изключително обширна територия) се развива от 8-9 век до 13-14, като през това време са постигнали големия напредък в математиката и астрономията, на който се радваме и днес. Лека полека са се оттеглили от науката и от цивилизацията като са се концентрирали в построяването на изцяло теократично общество.

Това което мен ме дразни в цялата история е че напредъка на тогавашните учени, така лесно затрит от техните собствени духовни водачи се изпозва като коз от сегашните им духовни водачи, че видиш ли каква наука са имали едно време... все едно нацист да се гордее с постиженията на Айнщайн.

Анонимен каза...

ha, I will try out my thought, your post give me some good ideas, it's truly awesome, thanks.

- Joe